Постанова КМУ від 07.12.2023 р. № 1292 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147”

Дата: 13.01.2024 13:52
Кількість переглядів: 89

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 07 грудня 2023 р. № 1292

Київ

Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147
Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147 “Про прикордонний режимˮ (Офіційний вісник України, 1998 р., № 30, ст. 1127; 1999 р., № 17, ст. 726; 2021 р., № 69, ст. 4382) зміни, що додаються.

2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади протягом шести місяців привеcти власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

3. Рекомендувати виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, території територіальних громад яких розміщуються в межах прикордонної смуги, вжити заходів, передбачених змінами, затвердженими цією постановою.

Прем’єр-міністр України
Д. ШМИГАЛЬ

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 7 грудня 2023 р. № 1292

ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147
1. Доповнити постанову пунктом 21 такого змісту:

“21. Установити спеціальний прикордонний режим та заборонити вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок шириною 30—50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, а вздовж лінії державного кордону України з Російською Федерацією і Республікою Білорусь — шириною до 2 кілометрів, які надано в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій.

Контроль за дотриманням спеціального прикордонного режиму покласти на Державну прикордонну службу.”.

2. У Положенні про прикордонний режим, затвердженому зазначеною постановою:

1) пункти 7 і 8 викласти в такій редакції:

“7. Громадяни України, іноземці та особи без громадянства в’їжджають, перебувають, проживають, проваджують роботи і пропускаються у прикордонну смугу з дозволу відповідного органу Державної прикордонної служби, який безпосередньо виконує завдання щодо забезпечення недоторканності державного кордону у визначеній зоні відповідальності, за наявності документів, що посвідчують їх особу.

8. Громадяни України, іноземці та особи без громадянства в’їжджають у контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в його межах на підставі документів, що посвідчують їх особу.”;

2) в абзаці першому пункту 17 слова “проводяться після інформування органу охорони державного кордону” замінити словами і цифрами “проводяться з дозволу, наданого згідно з пунктом 40 цього Положення, та після інформування органу Державної прикордонної служби”;

3) доповнити Положення розділом такого змісту:

“Порядок видачі дозволів на в’їзд, перебування,
проживання, провадження робіт і пропуск
у прикордонну смугу

40. З метою отримання дозволу на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу особа має право звернутися до відповідного органу Державної прикордонної служби із зазначенням у зверненні інформації, визначеної в частині другій статті 24 Закону України “Про державний кордон України”.

Дозвіл на в’їзд, перебування, проживання і пропуск у прикордонну смугу фізичним особам віком до 18 років надається за зверненням одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або іншого законного представника.

Дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу діє лише на території зони відповідальності органу Державної прикордонної служби, яким його надано.

41. Звернення про надання/визнання недійсним дозволу подається в паперовій формі з використанням засобів поштового зв’язку або передається особою до відповідного органу Державної прикордонної служби особисто чи через уповноважену згідно із законодавством особу. Письмове звернення в електронній формі надсилається з використанням Інтернету на електронну адресу відповідного органу Державної прикордонної служби. Заявник або уповноважена відповідно до законодавства особа підписує письмове звернення про надання/визнання недійсним дозволу власноручно або накладає електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті.

Звернення оформлюється з урахуванням вимог Закону України “Про звернення громадян”.

До звернення про надання/визнання недійсним дозволу додаються:

для громадян України — копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, а також повноваження на подання звернення — у разі подання звернення законним представником або уповноваженою особою;

для іноземців та осіб без громадянства — копії документів, що посвідчують особу іноземця або особу без громадянства та підтверджують законність перебування на території України, а також повноваження на подання звернення — у разі подання звернення законним представником або уповноваженою особою;

для юридичних осіб — копії документів, що містять інформацію про найменування юридичної особи, місцезнаходження (місце реєстрації), вид та місце (із зазначенням географічних координат) провадження робіт, стосовно яких здійснюється запит, перелік фізичних осіб із зазначенням їх паспортних даних та транспортних засобів із зазначенням державних номерних знаків, що залучатимуться до провадження таких робіт;

для фізичних осіб — підприємців — копії документів, що посвідчують особу;

копії документів, що підтверджують мету і строки перебування у прикордонній слузі;

копії документів, що підтверджують законність провадження робіт.

Відомості, зазначені в абзацах четвертому—сьомому цього пункту, можуть бути отримані уповноваженими особами Державної прикордонної служби шляхом електронної інформаційної взаємодії з інформаційно-комунікаційними системами та публічними електронними реєстрами органів державної влади в установленому законодавством порядку (у разі наявності технічної можливості) та/або з використанням можливості власного доступу до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

42. Орган Державної прикордонної служби не пізніше десяти робочих днів з дня надходження звернення про надання/визнання недійсним дозволу та документів, що додаються до нього, приймає рішення про надання дозволу, про відмову в наданні дозволу або про визнання наданого дозволу недійсним.

Форма рішення про надання/відмову в наданні або визнання дозволу недійсним встановлюється МВС.

43. Про прийняте рішення орган Державної прикордонної служби не пізніше наступного робочого дня повідомляє заявника з використанням офіційного каналу зв’язку, зазначеного у зверненні про надання/визнання недійсним дозволу.

44. Звернення щодо надання дозволу на наступний період подається особою органові Державної прикордонної служби не пізніше ніж
за десять робочих днів до закінчення дії попереднього дозволу.

45. У разі виявлення обставин, зазначених у частині п’ятій статті 24 Закону України “Про державний кордон України”, орган Державної прикордонної служби відмовляє в наданні дозволу або визнає виданий раніше дозвіл недійсним, про що протягом наступного робочого дня повідомляє заявника з використанням офіційного каналу зв’язку, зазначеного у зверненні.

46. Особа, якій відмовлено в наданні дозволу, має право оскаржити рішення протягом десяти робочих днів з дня його прийняття до органу Державної прикордонної служби вищого рівня або до адміністративного суду за місцем розташування відповідного органу.

47. Право на в’їзд, перебування і пропуск у прикордонну смугу без дозволу мають:

глави держав і члени делегацій, які прибувають разом з ними;

Голова Верховної Ради України та його заступники;

Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр України, віце-прем’єр-міністри України, міністри України та їх заступники;

Генеральний прокурор та його заступники;

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники;

народні депутати України діючого скликання у разі пред’явлення посвідчення народного депутата України;

Керівник Офісу Президента України та його заступники;

Секретар Ради національної безпеки і оборони України та його заступники;

Голова Рахункової палати та його заступники;

Голова Служби безпеки та його заступники;

Державний секретар Кабінету Міністрів України та його заступники;

керівники центральних органів виконавчої влади та їх заступники;

голови місцевих держадміністрацій, начальники військових адміністрацій в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць;

працівники Національного антикорупційного бюро;

співробітники Служби безпеки — для виконання покладених на них завдань та обов’язків;

особи, яким право безперешкодного доступу надано згідно із законодавством;

посадові чи службові особи державних органів, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, органів цивільного захисту, військовослужбовці Збройних Сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів, працівники комунальних служб, екстреної (швидкої) медичної допомоги, суб’єктів державної та комунальної власності з метою виконання покладених на них повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, безпеки руху на залізничному транспорті та безпеки судноплавства, забезпечення та підтримання життєдіяльності об’єктів критичної інфраструктури, охорони та відтворення водних біоресурсів, надання населенню послуг гуманітарного, медичного та соціального характеру, — за умови завчасного, не пізніше ніж за одну годину до в’їзду в прикордонну смугу, інформування органу Державної прикордонної служби, зокрема за допомогою факсимільного зв’язку або електронної пошти;

особи, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;

особи (водії вантажних автомобілів та супроводжуючі їх особи), які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;

особи, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі.

48. Органи Державної прикордонної служби узагальнюють інформацію про видані та визнані недійсними дозволи.”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь